Prijavite kibernetski napad!

Sporočite, kje ste zaznali nevarnost!

Če ste se srečali s kibernetskim napadom, vam omogočamo brezplačen svetovalni pogovor z našim strokovnjakom, ki bo skupaj z vami poiskal najboljšo rešitev za vas. V podjetju IPM Smart Community se namreč zavzemamo za izgradnjo varne, pametne in transparentne digitalne družbe. S tem namenom smo za podjetja in posameznike razvili spletno platformo za prijavo različnih oblik kibernetskih groženj in napadov. Želite nasvet? Pišite nam!

O KIBERNETSKIH NAPADIH

Da boste pripravljeni na vse!

Kaj je kibernetski napad

Kibernetski napad je nezaželen poskus kraje, razkritja, spreminjanja, onemogočanja ali uničenja informacij preko nepooblaščenega dostopa do računalniških sistemov.

Kibernetski napadi po svetu

Primeri kibernetskih napadov

Motivacije za izvedbo teh napadov so lahko različne, razdelimo pa jih lahko v tri kategorije: kriminalne, politične in osebne.

Kriminalno motivirani napadalci iščejo finančno korist s krajo denarja, krajo podatkov ali z motnjo poslovanja. Prav tako bodo osebno motivirani, recimo nezadovoljni sedanji ali nekdanji zaposleni, vzeli denar, podatke ali zgolj priložnost, da zmotijo sistem podjetja. Iščejo predvsem povračilo. Družbeno-politično motivirani napadalci iščejo pozornost za svoje vzroke. Posledično o svojih napadih obveščajo javnost – bolj znano kot haktivizem.

Druge motivacije za kibernetske napade vključujejo vohunjenje – za pridobitev nepoštene prednosti pred konkurenti – in intelektualni izziv.

Pričakuje se, da se bodo svetovni stroški kibernetskih napadov povečali za 15 % na leto, dosegli pa naj bi celo več kot 10 bilijonov dolarjev. Vse večji del teh stroškov predstavljajo napadi Ransomware, ki zdaj podjetja stanejo približno 20 milijard ameriških dolarjev na leto.

Zgodbe kibernetskih napadov

Napad oskrbovalne verige SolarWinds

To je bil ogromen, zelo inovativen napad na dobavno verigo, odkrit decembra 2020. Poimenovan je po njegovi žrtvi, podjetju za upravljanje IT SolarWinds s sedežem v Austinu. Izvedla ga je APT 29, organizirana skupina za kibernetski kriminal, povezana z rusko vlado.

Napad je ogrozil posodobitev, namenjeno programski platformi SolarWinds, Orion. Med napadom so akterji grožnje v Orionove posodobitve vbrizgali zlonamerno programsko opremo, ki je postala znana kot zlonamerna programska oprema Sunburst ali Solorigate. Posodobitve so bile nato razdeljene strankam SolarWinds.

Napad SolarWinds velja za enega najresnejših napadov kibernetskega vohunjenja na Združene države, saj je uspešno vdrl v ameriško vojsko, številne zvezne agencije s sedežem v ZDA, vključno z agencijami, odgovornimi za jedrsko orožje, storitve kritične infrastrukture in večino Fortune 500. organizacij.

Zgodbe kibernetskih napadov

Amazon DDoS napad

Februarja 2020 je bil Amazon Web Services (AWS) tarča obsežnega napada porazdeljene zavrnitve storitve (DDoS). Podjetje je doživelo in ublažilo napad DDoS s hitrostjo 2,3 Tbps (terabitov na sekundo), ki je imel hitrost posredovanja paketov 293,1 Mpps in hitrost zahtevka na sekundo (rps) 694.201. Velja za enega največjih DDoS napadov v zgodovini.